Co to Jest?

 

Co to jest Celiakia, a tam jest lekarstwo

Co to jest celiakię i jest jakieś lekarstwo
Celiakię, znany również jako "celiaka", jest często dziedziczna, ale może również wystąpić u osób, które miały ciężki stres, uraz fizyczny, w ciąży i / lub zakażenie wirusowe u osób wrażliwych z powodów, które nie są dobrze zrozumiałe.
Celiakię występuje wtedy, gdy białko o nazwie gluten, który znajduje się w pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa i słodu, generuje reakcji immunologicznej w jelicie cienkim, powoduje powstawanie w organizmie ataku.
Gdy poszkodowany spożywa gluten wywołuje reakcję układu odpornościowego, która powoduje błony śluzowej jelita cienkiego się obrzęk i stan zapalny. W rezultacie maleńkie włosy jak projekcji w jelicie cienkim, nazywany często kosmków kurczą się i spłaszczyć po ekspozycji ciągłej na gluten.
Gdy kosmki kurczy się lub spłaszcza, powoduje indywidualnie tracą zdolność do trawienia i wchłaniania składników pokarmowych z spożywanego pokarmu. Ten zespół złego wchłaniania może pozbawić mózgu, układu nerwowego, kości, wątroby i innych narządów pożywienia i powodować niedobór witamin, które mogą prowadzić do innych chorób, takich jak toczeń i / lub raka jelit.
Indywidualne reakcje na gluten różnić się od łagodnych do ciężkich objawów, które mogą nawet doprowadzić do śmierci, jeśli nie traktuje.
Nie ma lekarstwa na celiakię,
z wyjątkiem żyć ściśle bezglutenowe życia!
Jakie są objawy choroby trzewnej?
Celiakia wpływa na ludzi w różny sposób. Objawy mogą wystąpić w układzie pokarmowym lub w innych częściach ciała. Na przykład, jedna osoba może mieć biegunkę i bóle brzucha, podczas gdy inna osoba może być rozdrażnione lub w depresji. W rzeczywistości, drażliwość jest jednym z najczęstszych objawów u dzieci.
Objawy celiakii mogą obejmować jedną lub więcej z następujących czynności:
gazu
powtarzające się wzdęcia i bóle
przewlekła biegunka
blady, cuchnące, tłuszczowe lub taboret
utrata masy ciała / przyrost masy
zmęczenie
niewyjaśniona niedokrwistość (mała liczba krwinek czerwonych, powodując zmęczenie)
kości lub stawów
osteoporoza, osteopaenia
zmiany w zachowaniu
mrowienie drętwienie nóg (z uszkodzeniem nerwów)
skurcze mięśni
drgawki
utraty miesiączki (często z powodu nadmiernej utraty masy)
niepłodność, nawracające poronienia
opóźnienie wzrostu
brak prawidłowego rozwoju u niemowląt
blady rany wewnątrz jamy ustnej, owrzodzenia aftowe nazwie
przebarwienia zębów lub utraty szkliwa
swędzącą wysypkę skórną nazwie opryszczkowate zapalenie skóry
Długookresowych problemów ZWIĄZANE Z CHOROBĄ C0ELIAC
Istnieją dwa podstawowe rodzaje potencjalnych długofalowych problemów związanych z chorobą trzewną. Należą do nich:
1) tych problemów, które mogą się zdarzyć nawet jeśli twierdzi, dieta bezglutenowa religijnie, i
2) tych problemów, które występują bezpośrednio w wyniku dalszego spożywania glutenu.
Niektóre rodzaje zaburzeń non-jelitowe występują częściej u osób z chorobą trzewną. Zaburzenia te obejmują cukrzycę i ewentualnie inne problemy hormonalne, np. niedoczynność tarczycy. Zwiększone ryzyko wystąpienia tych nie problemy jelitowe prawdopodobnie dotyczy tego samego czynniki dziedziczne, które predysponują do rozwoju osoby celiakii. Pojawienie się tych zaburzeń nie jest zablokowana przez diecie bezglutenowej.
Niektóre inne choroby, niektóre potencjalnie zagrażających zdrowiu, zdają się wynikać z dalszego spożycia glutenu z trwającymi jelit szkody. W szczególności, istnieje zwiększone szanse na rozwój raka jelita u osób z chorobą trzewną. Ponieważ raka jelita rozwija się zazwyczaj u osób starszych, nie jest całkowicie pewny, że długotrwałe spożywanie diety bezglutenowej będzie całkowicie eliminuje szansę na tego rodzaju nowotwory się rozwijać. Jednak obecne wskazania i zdrowy rozsądek sugeruje, że byłby to przypadek.
Jakie badania są potrzebne?
Kiedy gluten wchodzi w kontakt z śluzówki jelit osoby, która jest wrażliwa na to, zachodzą zmiany, które są wykrywalne pod mikroskopem. Charakterystyczną zmiana spłaszczenie projekcje o nazwie "kosmków, które przypominają stos w dywan, choć w kilka osób nie może być tylko zmianą w powierzchniowej warstwie komórek.
Najważniejsze badania jest zbadanie mały Ciach, znany jako biopsji, z powierzchni jelita cienkiego.
Elastyczne teleskopu (endoskop) jest zwykle przechodzi przez usta do żołądka i górnego odcinka jelita tak, że podszewka może być sprawdzona i biopsja wzięta.
Ten proces trwa tylko kilka minut i jest często łatwiejsze i mniej nieprzyjemne poprzez łagodny środek uspokajający wcześniej. Alternatywnie, biopsja można uzyskać połykania specjalnej kapsuły na końcu wąskiej rurki.
Jeżeli biopsja jest nieprawidłowy, drugi test może być zalecana po okresie, aby sprawdzić, jelit zwraca powierzchni w kierunku normalnym.
W razie wątpliwości o wcześniejszą diagnozę, lub zmiany w biopsji są niepewne, innym może być zalecana biopsja po osoba świadomie bierze na okres gluten (gluten wyzwanie).
Badania krwi są pomocne w wykrywaniu reakcji organizmu (przeciwciał) na gluten lub jako wskaźnik uszkodzenia jelit. Inne badania krwi wskazują braki żelaza, witaminy, takie jak kwas foliowy, lub minerałów takich jak wapń. Wrodzona wrażliwość może być także zaproponowany przez badanie krwi. Takie badania krwi są przydatne dla krewnych przesiewowe lub na to, że wrażliwość na gluten może być przyczyną objawów lub niedobór składników pokarmowych. Badania te nie postawić diagnozę, ale wskazują na celowość biopsji test.
Pomoc trzewna Book Store
Co mogę jeść?
Wiele artykułów spożywczych są naturalnie bezglutenowe, takie jak nieprzetworzone owoce, warzywa, mleko, jaja, ryż, ryby i mięso (z wyjątkiem mięsa, kiełbasy).
Podczas gotowania, bułka tarta nie powinny być wykorzystywane i nie pył mięsa, ryb lub drobiu z mąki. Sosy i sosów, które są zagęszczony z mąki lub skrobi, zawierające gluten, powinno się unikać. produkty z pszenicy, takich jak mąka pszenna, otręby pszenne, makaron, spaghetti, makarony i ravioli, należy również unikać.
Poniżej znajdują się produkty bezglutenowe, które mogą być używane jako substytuty dla niektórych środków spożywczych powyżej:
Ground ryż, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka sojowa, Maranta, ryż, sago, tapioka, kukurydza, gryka, proso, Amaranth
Czytaj etykietach żywności ostrożnie i nie używać niczego, co zawiera następujące ziaren:
Pszenica, żyto, jęczmień, słód, owies.
Ale widziałem żywności Oznaczenie "pszenna Skrobia Czy mogę jeść jeść? odpowiedź
składników żywności, które zdecydowanie unikać
Pszenica: zboża zawierające wysoki poziom glutenu.
Bulgar: przemoczony i suszone pszenicy.
Twarda: rodzaj pszenicy.
Silne mąki, mąka chleba, mąki brązowy, mąka razowa, spichlerz mąki: wykonane z pszenicy.
Owies: zawiera białko podobne do gluten pszeniczny, ale nie może powodować problemy dla wszystkich coeliacs. Najlepiej unikać.
Jęczmień: zawiera białko podobne do gluten pszenicy.
Żyto: zawiera białko podobne do gluten pszenicy.
Pszenżyto: hybryda pszenicy zawiera białko podobne do gluten pszenicy.
Orkisz: prymitywny pszenicy, zawiera białko podobne do gluten pszenicy.
Semolina: wykonane z pszenicy.
Kuskus: wykonane z pszenicy.
Makarony, makarony, spaghetti: wykonane z pszenicy.
Proszek do pieczenia: może zawierać mąki pszennej.
Kostki rosołowe: może zawierać mąki pszennej.
Musztarda w proszku: może zawierać mąki pszennej.
Sos sojowy: jest to zwykle soi fermentacji z mąki pszennej. Sprawdź listę żywności dla marek, które nie zawierają mąki pszennej.
Suet w paczkach: może zawierać mąki pszennej, aby zatrzymać łój sklejaniu.
Następujący sposób znaleźć w etykietach żywności mogą oznaczać, że nie ma glutenu w produkcie.
Hydrolizowane białka roślinne (HVP), chyba że z soi lub kukurydzy
Mąka, lub produktów zbożowych, chyba że wykonane z czystego mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka sojowa lub
Białko roślinne, chyba że z soi lub kukurydzy
Malt lub Malt aromatyczne, chyba że pochodzi z kukurydzy
Modyfikowanej skrobi lub skrobi Żywność zmodyfikowana, chyba że maranta, kukurydza, ziemniaki, tapioka, kukurydzy woskowej, lub kukurydzę wykorzystuje się
Warzywami Gum chyba gumy roślinne są mączki chleba świętojańskiego, mączki chleba świętojańskiego, guma celulozowa, guma guar, guma arabska, guma aracia, tragakant, guma ksantanowa, skrobia lub roślinnego
Sos sojowy lub sos sojowy stałe, chyba że wiesz, że nie zawierają pszenicy
Białego octu destylowanej wykonany jest z ziaren i może zawierać gluten. Wiele komercyjnie przygotowanych przypraw przygotowywane są z białego octu destylowanej i może zawierać niewielkie ilości glutenu.

Każda z poniższych słów na etykietach żywności zazwyczaj oznacza, że zboża zawierające gluten została wykorzystana

‘stabiliser, starch, flavouring, emulsifier, hydrolysed, plant protein ‘ "Stabilizator, skrobi, aromatyczne, emulsifier, hydrolizowane, białka roślinnego"

 

Search The Web

Custom Search

Adverts help this site, when you buy
Amazon
Coeliac Help